Terug naar het nieuws

Campagne "Surf ik veilig"

17/05/2022

DNS lanceert een cybersecuritycampagne voor ouderen

Site DNS Belgium

Campagne Surk ik veilig

Site DNS Belgium

DNS Belgium vindt het uiterst belangrijk om ervoor te zorgen dat je zorgeloos kan surfen naar .be-websites. Soms registreert iemand namelijk domeinnamen met slechte bedoelingen. Om nep-webshops op te zetten of je te misleiden en via nagemaakte websites gegevens of zelfs geld van je los te krijgen. DNS spoort zo veel mogelijk domeinnamen op die voor frauduleuze doelstellingen geregistreerd worden. Op basis van objectieve criteria wil DNS ze zowel proactief als reactief uit de zone halen.

Nep webshops

Deze webshops worden opgezet om je te misleiden. Je koopt iets, betaalt maar ontvangt niets. en intussen heb je je creditcardgegevens gedeeld. Het is dus cruciaal deze zo snel mogelijk te stoppen.

  • samenwerking FOD Economie: als de FOD Economie een klacht krijgt en DNS een ernstige inbreuk meldt, maakt DNS de betrokken .be-domeinnaam onmiddellijk ontoegankelijk. De houder van de domeinnaam kan nog aantonen dat hij geen slechte bedoelingen heeft
  • op basis van deze frauduleuze e-commerce sites ontwikkelden we zelf een algoritme waarmee we gelijkaardige sites detecteren

Controle houdergegevens na activering

Cybercriminelen registreren vaak een domeinnaam met valse of onvolledige gegevens. Daarom is het ook belangrijk zo snel mogelijk na de registratie van een domeinnaam in te grijpen:

  • screening: na registratie controleren we de gegevens van de domeinnaamhouder. Zijn deze niet correct of volledig? Dan contacteren we de houder om de gegevens aan te passen. Past hij zijn gegevens niet aan binnen de 14 dagen? Dan trekken we de domeinnaam in.
  • als zo'n domeinnaam ook op een lijst staat met malafide domeinnamen, grijpen we sneller in omdat de frauduleuze website anders al heel wat schade kan aanrichten. De domeinnaam verwijst niet meer naar de website. De houder krijgt ook 14 dagen om te reageren.
  • Heb je gemerkt dat de contactgegevens of het e-mailadres van een domeinnaam niet correct zijn? Dien een klacht in. Dat kan op de resultatenpagina van de opzoeking van deze domeinnaam of via onze contactpagina.

Controle houdergegevens vòòr activering

Zodra een domeinnaam actief is, kan de eraan gekoppelde website dadelijk schade beginnen aanrichten. Zo verzamelen valse webshops creditcardgegevens, phishing  websites sturen valse berichten uit waar ze je misleiden en naar een nagemaakte site sturen. Daarom willen we met Registrant Verification al ingrijpen voordat de domeinnaam actief is.

Hoe werkt het?

  • Ons geautomatiseerd systeem controleert de houdergegevens van een domeinnaam tijdens de registratie. Als een aantal parameters aangeeft dat de gegevens mogelijk niet orde zijn, activeren we de domeinnaam nog niet.
  • De houder en zijn registrar  krijgen van DNS Belgium een mail waarin we vragen de identiteit van de houder te bevestigen.
  • De houder kan zijn gegevens online verifiëren of ons een identiteitsbewijs bezorgen.
  • Lees hier alles over Registrant Verification


DNS lanceert een cybersecuritycampagne voor ouderen "Surf ik veilig". Maar hoe weet je wat er veilig is en wat niet? Lees tips van onze experten, laat je inspireren voor veilige webadressen en test jezelf!

Terug naar het nieuws